Sid godt – også når låget er lukket

Et toilet skal være behageligt at sidde på, uanset om låget er oppe eller nede. Hvis låget har den rigtige udformning, forvandles toilettet til en komfortabel siddeplads på badeværelset.

Danske badeværelser inviterer i stigende grad til afslapning og alene-tid. Og det er nu engang mere afslappende at sidde godt, mens man nyder roen og velværet. Et godt siddemøbel giver lyst til at opholde sig i rummet, og gør det langt mere komfortabelt at lakere negle, børste ungernes tænder eller tage strømper på. 

Sid godt
Nogle vælger en bænk eller en skammel, men de fleste benytter toiletlåget som improviseret siddeplads – især hvis badeværelsets størrelse eller indretning ikke levner plads til separate siddemøbler. Skal toilettet bruges som stol, er det en god idé at være ekstra opmærksom på lågets udformning. Det er nemlig afgørende for siddekomforten, forklarer designer Lars Herold fra Pressalit Seats. 

– Mange moderne toiletlåg er designet med kurver og opadvendt krumning i låget. Det får låget til at ligne en pude, men det skal man ikke lade sig snyde af. Et toiletlåg med en opadbuet overflade er ikke særlig behageligt at sidde på, siger Lars Herold og fortsætter: 

– Hvis låget derimod er fladt, som for eksempel Pressalits nye SWAY D, eller hvis det har en smule fordybning, så giver det en bedre siddestilling. En god siddeflade er vigtig, fordi der som regel ikke er ordentlig rygstøtte, når man sidder på et toilet. 

Farvel til rya-tæppet
Lars Herold påpeger også, at kanten på låget ikke må være for markeret, da den så let kommer til at skære i bagsiden af lårene. Samtidig udfordrer de moderne materialer ofte siddekomforten.

– Det er faktisk ikke nemt at designe et behageligt toiletsæde eller -låg. Moderne materialer er kolde og hårde at sidde på. Og selv om 70'ernes sæder med rya-tæppe var dejligt varme og bløde, så er det nok de færreste, der ønsker sig tilbage til den løsning. Hvis et moderne toiletsæde føles for koldt, kan et alternativ være at vælge et sæde af træ, uddyber han.  

De gamle dyder kan genopfindes
Ifølge Lars Herold kan Pressalits nye sæder sagtens forsynes med låg, der er endnu mere behagelige at plante bagdelen på. Blandt andet ved at kombinere moderne materialer med tankerne fra nogle af Pressalits klassiske modeller. 

– Flere klassiske sæder er netop designet, så låget er mærkbart bedre at sidde på. Nogle af Pressalits tidligste modeller bliver stadig anvendt i Care-segmentet som rehab-sæder til mennesker med nedsat funktionsevne. I Pressalits designafdeling pusler vi lige nu med at hive nogle af de gamle dyder frem og give dem en ny fortolkning. For eksempel kan jeg nemt forestille mig et sæde med eftergivende komposit, så låget bliver bedre at sidde på, siger Lars Herold.

Tre Pressalit-modeller med suveræn siddekomfort:


Aqua: Det stramme og velproportionerede Knud Holscher-design fra 70’erne er stadig i fuldt vigør. 

Scandinavia Plus: Har undergået flere revisioner, som gør den imødekommende siddeflade perfekt.

Sway D: Et helt nyt slim-line sæde med kavitet i lågfladen, netop tænkt med henblik på siddekomfort.